De bouvier
rasbeschrijving
Het karakter van de bouvier wordt door de liefhebber vaak geroemd, waarbij moedig en schrander veel gehoorde opmerkingen zijn. Hij kan trots en fel kijken, maar zich ook onderzoekend en nadenkend gedragen. De bouvier is strek geneigd zelf handelend op te treden als hij meent dat zijn baas in gevaar verkeert. Hij wacht in dat geval niet op een opdracht.

Zijn stoere voorkomen en intelligentie maken de bouvier tot een zeer gewaardeerde waakhond. Het waaks gedrag betekent zeker niet dat hij zich op iedere bezoeker werpt. Kinderen vertrouwt hij van nature. Tenzij slechte ervaringen, zal hij ze zacht benaderen. De bouvier is gek op spelletjes met zowel kinderen als volwassenen.

De bouvier doet er ongeveer drie jaar over om geestelijk volwassen te worden. Pas dan is de hond in staat zijn indrukwekkende vaardigheden, zoals dapperheid en intelligentie tot uiting te brengen. Tot die tijd zal zijn baas hem moeten begeleiden. Belangrijk is een rechtlijnig, vasthoudend optreden, zonder de hond autoritair te behandelen.

De jonge bouvier moet vanaf het begin weten waaraan hij zich heeft te houden. Alleen als ze consequent worden behandeld, zullen ze leren hun kracht op de juiste manier te gebruiken. Hij zal moeten leren wie de baas is, maar hij is moeilijk in een slaafse rol te dringen.

Een deel van de dag brengt hij graag buiten door. Een ruime tuin of erf is dan ook een prima omgeving. Dan voelt hij zich op zijn gemak, zo zal hij de evenwichtigheid en het zelfvertrouwen uitstralen dat bij zijn ras past.
nederlandse bouvier club