Rasbeschrijving Cairn terriër
De Cairn terriër is een kleine , opgwekte, vrolijke hond, een expert in het uitvinden van kattenkwaad. Karakteristiek voor de cairn terriër is de eigenwijsheid en eigengereidheid waarmee hij door het leven dartelt.

Een eigenwijze zelfstandige boskabouter.
Een cairn is voor niets en niemand bang, gaat overal op af om polshoogte te nemen en bemoeit zich overal mee. Van oorsprong is het een jachthond onder de grond en dat graven doet hij nog steeds fanatiek. De tuin wordt vakkundig omgespit als men het de pup niet meteen verbied.
             
Cairns zijn intelligente honden, ze leren makkelijk, alleen als het erop aan komt, blijken ze alleen te luisteren als ze daar toevallig zin in hebben. Over het algemeen kan een cairn goed met kinderen overweg.

De Cairn is een hond die aan de ene kant heel zelfstandig optreedt, terwijl hij aan de andere kant veel aandacht vraagt.

Het opvoeden van een Cairn vraagt veel tijd en geduld. De vachtverzorging valt bij de Cairn wel mee, een keer in de week een borstel erdoor. Regelmatig moeten de haren van de oren geplukt en de haren rond de voetjes geknipt worden. Een paar keer per jaar moet de vacht met de hand worden geplukt.

De Cairn heeft een tomeloze energie en moet die kwijt kunnen. Dagelijks een flinke wandeling, liefst op een plaats waar hij los kan lopen, zodat hij kan rennen en spelen.
Nederlandse Cairn Terriër Club